Τεχνικές Εφαρμογής στον Βελονισμό

Μέθοδος Βελονισμού στο Πόδι karavis.grΑισθητικός Βελονισμός ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΑΡΑΒΗΣΜέθοδος Βελονισμού KARAVIS

Στο Ιατρείο  εφαρμόζονται όλες οι παρακάτω τεχνικές. Η απόφαση για την εφαρμογή τους εξαρτάται από την εμπειρία του γιατρού που αναλαμβάνει και την ευθύνη επιλογής της αποτελεσματικότερης τεχνικής για τον κάθε ασθενή. Καμιά από τις προαναφερόμενες τεχνικές δεν είναι πειραματική.

 Τεχνικές Εφαρμογής στον Βελονισμό

Τεχνικές  Εφαρμογής στον Βελονισμό


Παραδοσιακός Βελονισμός

Αποτελεί μέρος της Κινέζικης Παραδοσιακής Ιατρικής. Εφαρμόζεται στις χώρες της Άπω Ανατολής για περισσότερο από 4500 χρόνια. Είναι ο «αρχαιότερος» τρόπος βελονισμού. Η τεχνική είναι απλή. Μιας χρήσης βελόνες, ειδικά κατασκευασμένες, ιδιαίτερα λεπτές, τοποθετούνται σε ειδικά σημεία που ονομάζονται «σημεία Βελονισμού». Τα σημεία Βελονισμού έχουν καθορισμένη τοπογραφική θέση στην επιφάνεια του δέρματος. Η νοητή γραμμή που τα ενώνει (κατά ομάδες ) ονομάζεται «μεσημβρινός». Κάθε όργανο του σώματος συνδέεται με έναν μεσημβρινό επάνω στον οποίον αναπτύσσονται μερικές δεκάδες σημείων βελονισμού.

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 12 κύριοι και αρκετοί δευτερευούσης σημασίας μεσημβρινοί και περίπου 5000 σημεία βελονισμού. Θεωρείται ότι κάθε ασθένεια προκαλείται από την διαταραχή της «ενέργειας» ενός ή περισσότερων  μεσημβρινών και η βασική αποστολή του ιατρού είναι, χρησιμοποιώντας τα σημεία βελονισμού να ισορροπήσει την ενεργειακή ροή στο σώμα. Στην Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική, για να εντοπισθεί ο μεσημβρινός ή το σύστημα που πάσχει χρησιμοποιούνται σαν διαγνωστικά μέσα  το ιστορικό της ασθένειας, και η καταγραφή των συμπτωμάτων, η επισκόπηση της γλώσσας, η ψηλάφηση των σφιγμών και η παρατήρηση του σώματος, του προσώπου, η στάση και η κίνηση του ασθενούς.

Ιατρικός Βελονισμός

Όσον αφορά στην τεχνική είναι παρόμοιος με τον Παραδοσιακό Κινέζικο Βελονισμό. Διαφέρει ως προς την προσέγγιση του ασθενούς και αυτό είναι πολύ φυσικό, αφού ο ιατρικός βελονισμός αποτελεί εξέλιξη του παραδοσιακού βελονισμού προς το επιστημονικότερο. Πιο αναλυτικά, οι ιατροί που εφαρμόζουν βελονισμό, από τη μια μεριά διαπιστώνουν τα θεραπευτικά αδιέξοδα της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης από την άλλη μεριά, το ότι αποδέχονται το βελονισμό δε σημαίνει ότι απαρνούνται την επιστήμη τους ή ότι γυρίζουν την πλάτη στα ασύλληπτα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής και φαρμακολογίας. Έτσι εφαρμόζουν τον βελονισμό συμπληρωματικά και όχι εναλλακτικά της ιατρικής. Στον Σύγχρονο Ιατρικό Βελονισμό  χρησιμοποιείται δυτικού τύπου ονομασία των ασθενειών ( π.χ. επικονδυλίτιδα, οσφυαλγία, ωμαλγία, κεφαλαλγία, κ.α.) και  δυτικού τύπου διαγνωστικά μέσα (π.χ. ακτινογραφία, υπέρηχο, αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

Η ιατρική επιστήμη δεν δέχεται (προς το παρόν)  την ύπαρξη των μεσημβρινών, ενώ τα σημεία βελονισμού είναι σημεία που βρίσκονται σε συγκεκριμένους ιστούς ( εν τω βάθει δομές του σώματος, νεύρα, μύες, συνδέσμοι, τένοντες). Για τον δυτικό  ιατρό ο βελονισμός είναι μια ειδική τεχνική που εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες ασθένειες  (περιγράφονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) και με πολύ προσοχή όσον αφορά τους κανόνες αντισηψίας, την ανατομία των περιοχών που ενθέτουν τη βελόνα, τη φυσιολογία των οργάνων και των ιστών και τη φυσιοπαθολογία της κάθε ασθένειας. Οι οδοί και οι μηχανισμοί δράσης εξηγούνται με βάση τη φυσιολογία και βιολογία του σώματος και όχι με βάση την παραδοσιακή θεωρία περί δημιουργίας των ασθενειών.

 

Ηλεκτροβελονισμός

Είναι μια σύγχρονη τεχνική διέγερσης των σημείων βελονισμού. Μερικές από τις βελόνες του βελονισμού, που είναι ήδη τοποθετημένες στο σώμα, υφίστανται μια επιπλέον διέγερση. Για να επιτευχθεί αυτό τις συνδέουμε με ειδική συσκευή ηλεκτροβελονισμού, ειδικά κατασκευασμένηκαι πιστοποιημένη για την θεραπευτική παρέμβαση. Οι συσκευές ηλεκτροβελονισμού παράγουν ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα σε ειδικό φάσμα συχνοτήτων, που δρα θεραπευτικά για τους ιστούς του σώματος . Ο ηλεκτροβελονισμός είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη μέθοδος για την αντιμετώπιση συνδρόμων οξέος ή χρόνιου πόνου.

Laser Βελονισμός

Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιούνται αντί βελονών, ακτίνα laser που εκπέμπεται από ειδική συσκευή. Έτσι η διέγερση δεν γίνεται με νυγμό (τσίμπημα βελόνας) αλλά με θερμότητα (δέσμη πολωμένου φωτός laser). Χρησιμοποιείται κυρίως σε παιδιά, σε περιοχές που φλεγμαίνουν ή ευαίσθητες περιοχές του σώματος.

Ωτοβελονισμός

Οι κινέζοι έλεγαν ότι στο πτερύγιο του αυτιού συναντώνται όλοι οι μεσημβρινοί καθώς και ότι υπάρχουν στενές σχέσεις (αντανακλαστικά) μεταξύ πτερυγίου του αυτιού και λειτουργιών του σώματος. Στην επιφάνεια του πτερυγίου περιγράφονται συνολικά 110 σημεία βελονισμού που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Θεωρείται σήμερα ότι τα σημαντικότερα σημεία ωτοβελονισμού αν διεγερθούν κατάλληλα, επιτυγχάνουν θεραπευτικό αποτέλεσμα μέσω των νεύρων που νευρώνουν αισθητικά το πτερύγιο  (τρίδυμο, πνευμονογαστρικό, παραπληρωματικό, επιπολής αυχενικό πλέγμα). Στο πτερύγιο του αυτιού βρίσκονται σημεία βελονισμού που χρησιμοποιούνται για την αναστολή της όρεξης, το κάπνισμα (εξαρτήσεις), τις αλλεργίες ( σημείο κορτιζόλης), τη νευραλγία τριδύμου, το στρες κ.α.

Κρανιοβελονισμός

Όπως στον ωτοβελονισμό χρησιμοποιούμε κυρίως σημεία βελονισμού που βρίσκονται στο πτερύγιο του αυτιού, στον κρανιοβελονισμό χρησιμοποιούμε μόνο σημεία ή περιοχές που βρίσκονται σε ζώνες του τριχωτού της κεφαλής. Οι βελόνες τοποθετούνται μόνο λίγα χιλιοστά κάτω από το δέρμα χωρίς να αγγίζουν τα οστά του κρανίου. Παραμένουν στη θέση τους για 20 λεπτά και μετά αφαιρούνται.

Μόξα

Με τη μέθοδο αυτή τα σημεία βελονισμού διεγείρονται με τη θερμότητα που προέρχεται με το κάψιμο ειδικών ουσιών ( κυρίως φύλλων του φυτού artemisia Bulgaris ) που τοποθετείται με ειδικούς κώνους σε ορισμένα σημεία βελονισμού. Η θερμότητα που παράγεται είναι θεραπευτική ( στους 40-42 βαθμούς Κελσίου ) και όχι βλαπτική ( πάνω από 45 βαθμοί Κελσίου).


Μικροσύστημα

 

Neural Therapy

 

Su Joc

 

 Τι είναι ο Βελονισμός