Η Ιστορία του Βελονισμού στην Ελλάδα

Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού

Ο Βελονισμός στην Ελλάδα έχει ήδη μια ιστορία τριάντα (30) χρόνων.

Ο Γιάγκος Καράβης ίδρυσε το 1973 το πρώτο κέντρο Ερευνας και Εφαρμογής Βελονισμού Ελλάδος. Το 1973 δημοσίευσε τη πρώτη πραγματεία με τίτλο “Ο Βελονισμός στο πλαίσιο της όλης ιατρικής” και το 1975 ίδρυσε το πρώτο επιστημονικό σωματείο με την επωνυμία “Ελληνική Εταιρεία Βελονοθεραπείας” (Αρ. Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών Αρ.: 1149/21 – 4 – 75). Σκοπός του παραπάνω σωματείου ήταν η διάδοση της θεραπευτικής του βελονισμού στον ιατρικό κόσμο.Η Ιστορία του Βελονισμού στην Ελλάδα

Μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ήταν οι:

Πρόεδρος: Γιάγκος Καράβης, παθολόγος
Αντιπρόεδρος: Σκεύος Πικραμένος, οδοντίατρος
Γ. Γραμματέας: Χρήστος Βούρδας, νευρολόγος-ψυχίατρος
Μέλη: Καίτη Μαλτεζοπούλου, μικροβιολόγος
Δημήτρης Αναγνώστου, οδοντίατρος.

Ετσι, δημιουργήθηκε ο πυρήνας απ΄όπου διαδόθηκε ο βελονισμός σε όλη την Ελλάδα με διαλέξεις, σεμινάρια, συνέδρια, συνεργασίες με κέντρα του εξωτερικού και εκπόνηση προγραμμάτων συστηματικής εκπαίδευσης.

Η Ιστορία του Βελονισμού στην ΕλλάδαΗ Ελληνική Εταιρεία Βελονοθεραπείας αποτέλεσε τον πρόδρομο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1992 (αρ πρωτοδικείου 2204/1992) από μέλη της παλαιότερης εταιρείας που ήθελαν να προωθήσουν με μεγαλύτερη έμφαση τα εκπαιδευτικά και μετεκπαιδευτικά προγράμματα για ιατρούς. Μέλη της Εταιρείας ήταν ιατροί, οδοντίατροι και κτηνίατροι οι οποίοι διέθεταν πιστοποιητικά εκπαίδευσης, γνώση και εμπειρία στον βελονισμό. Ο ελάχιστος χρόνος εκπαίδευσης για εγγραφή στα μητρώα της εταιρείας ήταν (και είναι μέχρι σήμερα) 300 ώρες.

Σκοποί της εταιρείας είναι η μελέτη, η προαγωγή και η διάδοση του βελονισμού στην Ελλάδα στα πλαίσια της ιατρικής επιστήμης.
Το πρώτο Διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού αποτελούνταν από τους:

Πρόεδρος: Χ. Ζαχαριάδης
Αντιπρόεδρος: Σ. Δοξάκης
Γ. Γραμματέας: Μ. Καράβης
Ταμίας: Ε. Ξαρχάκου
Σύμβουλος: Θ. Κριτίδου

Ο πρωτεργάτης του βελονισμού και ιδρυτικό μέλος των Επιστημονικών Εταιρειών Βελονισμού Γιάγκος Καράβης παρέμεινε μέχρι τον θάνατο του (1996) Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας.

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ιατρικού Βελονισμού ICMART (International Council of Medical Acupuncture and Related Techniques). Εκπρόσωπος και μόνιμο μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της ICMART είναι ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού φυσίατρος Μιλτιάδης Καράβης.

Ιστορική Αναδρομή του Βελονισμού